se incarca...

Intrebari Frecvente

            Spre deosebire de becurile cu incandescenta, care se deosebesc doar prin putere si calitatea fabricatiei, becurile LED au mai multi parametrii care influenteaza calitatea si siguranta iluminarii. Becurile LED au o durată de viață de cel puțin 20 de ani și, deși există variante mai accesibile, uneori prețul acestora reprezintă un impediment pentru multe persoane care nu consideră necesară înlocuirea becurilor clasice cu becuri cu LED. Există multe tipuri de becuri led pe piață, încât incat alegerea variantei potrivite poate fi uneori dificilă, mai ales că trebuie să țineți cont de diferite criterii atunci când achiziționați astfel de produse.

             Atunci când cumpărăm becuri clasice, suntem obișnuiți să ne uităm la numărul de wați, deoarece aceștia sunt un indicator pentru cât de puternică va fi lumina oferită de becul respectiv. Fluxul luminos al becurilor cu LED este determinat în mod diferit. Becurile LED nu ar trebui alese dupa putere, caci eficienta de iluminare difera de la un producator la altul, altfel incat doua becuri LED cu aceeasi putere pot emite o lumina foarte diferita ca si intensitate.

           Majoritatea producatorilor de becuri LED indica echivalentul de putere fata de becurile conventionale. Spre exemplu, pe ambalaj poate fi indiat ca becul are puterea de 10W si lumineaza ca un bec cu incandescenta de 100W. Unii producatori fac acest lucru cu o marja de eroare considerabila, de aceea va recomandam sa va uitati la fluxul luminos, iar nu la putere.

            Fluxul luminos reprezintă luminozitatea becului sau cantitatea de lumină pe care o emite becul și se măsoară în lumeni (lm).  Unii producători indică valori exagerate pentru fluxul luminos. Anumite becuri pot avea un flux luminos chiar si de doua ori mai mic decat cel declarat, dar se poate face un test de laborator pentru a afla valoarea reala.  

            În general, becurile clasice oferă o lumină caldă, gălbuie. Becurile cu LED sunt disponibile într-o gama variată de culori. Pentru iluminatul locuințelor, însă, se aleg în general becuri cu LED care oferă lumină caldă sau lumină rece. Lumina rece este foarte asemănătoare cu lumina naturală și este genul de lumină pe care o întâlnim în spatiile comerciale, în birouri sau în spațiile industrial, fiind o lumină ”albă”. Lumina caldă are o nunață gălbuie, care oferă unui spațiu un aer primitor, călduros și este probabil cea mai des întâlnită alegere pentru locuințe.

           Temperaturi de culoare mai ridicate (peste 6000 K) corespund culorilor reci (gama verde-albastru) și temperaturi de culoare mai scăzute (2700-3000 K) pentru culorile calde (gama galben-roșu). Asadar, in funcţie de temperatura de culoare, culoarea aparentă a surselor luminoase se clasifică în trei categorii :

Caldă (alb – galbui, T ≤ 3300 K)
Intermediară (alb, T ≡ 3300 K – 5500 K)
Rece (alb-albăstrui T ≥ 5300 K).

         Pentru comparaţie, soarele emite la o oră după răsărit sau cu o oră înainte de apus are 3000 – 3600K, cu 2 – 3 ore înainte de a apune 4500 – 4800K iar soarele la amiază 5000 – 6000K.

Alb cald. Îl folosim în încăperi de recreaţie, odihnă (de exemplu în salon sau în sufragerie) sau in orice incapere unde  aveti pereti vopsiti in alb si culori pastelate. Este perfectă pentru iluminarea culorilor calde, precum şi a obiectelor aurii în magazine. De asemenea este singurul tip de lumina utilizata in resturante, hoteluri, cafenele.

Alb Rece. Culoarea alb rece este un alb albăstrui, potrivit în încăperi unde ne aflăm pentru o perioadă relativ scurtă de timp, (exemplu: hol), in incaperi unde peretii sunt zugraviti in culori inchise sau mobilierul este de culoare inchisa, in birou sau iluminarea vitrinelor. Este culoarea ideală pentru accentuarea culorilor albastru şi verde, îl folosim pentru iluminarea obiectelor metalice sau din argint.

Alb neutru. De regula este indicat sa folosim lumina neutra in spatiile de lucru, unde avem nevoie de o lumina cat mai naturala, clara pentru indeplinirea sarcinilor de lucru.

            Asadar, in cautarea becului dorit, nu uita sa cauti tipul de lumina emisa. De asemenea in denumirea produselor poti intalni acronime ca WW (Warm White – alb cald), NW (Neutral White, Daylight White – alb neutru) sau CW (Cold White – alb rece).

            Unele becuri LED nu functioneaza normal in ansamblu cu intrerupatoarele cu indicator (led). Cand intrerupatorul este in pozitia oprit, astfel de becuri pot licări sau pot emana în continuare o lumină slabă. Puțini dintre producătorii de becuri LED indică pe ambalaj dacă produsul lor este compatibil cu astfel de întrerupătoare.            

       Conductorul electric este un corp metalic , care constituie o cale unică de curent, formată din unul (conductor unifilar ) sau mai multe fire (conductor multifilar).

       Cablul electric este un ansamblu format din unul sau mai multe conductoare izolate înfuniate după un anumit sistem, având mantale individuale sau comune , cu eventuale învelişuri de protecţie, armături sau ecrane .
       Dacă materialul din care este confecţionat conductorul, este aluminiul, atunci prima literă este A, astfel incat simbolizarea cablului electric se face din 4 grupe de litere si 2 grupe de cifre.

I grupa de litere - reprezinta materialul din care este conductorul
                        -  daca conductorul este din aluminiu
                        - fara litera  daca conductorul este din cupru
II grupa de litere - reprezinta domeniul de utilizare :
                        - F  instalatii electrice fixe
                        - M  instalatii electrice mobile
                        - C  cabluri de energie de joasa tensiune si medie tensiune
                        - CS  cabluri de semnalizare
                        - CC  cabluri de comanda si control
                        - T  cabluri de telecomunicatii
III grupa de litere  reprezinta materialele izolatoare folosite si mantalele de protectie
                        - Y  izolatie PVC
                        - C izolatie cauciuc
                        - H  izolatie hartie
                        - T  impletitura textila
                        - E  ecran de protectie
                        - B sau Ab  armatura din banda de otel
                        - P  manta din plumb
                        - S  manta PVC ingrosata
IV grupa de litere  reprezinta regimul de executie
                        - U  executie usoara
                        - M  executie medie
                        - G  executie grea
                        - I  greu combustibil
                        - ff  constructie foarte flexibila
Prima grupa de cifre - reprezinta numarul de conduictoare din cablu

A doua grupa de cifre - reprezinta sectiunea conductoarelor in mm2 . 


Cablul MYYM este un cablu flexibil cu conductor de cupru flexibil clasa 5, conform SR EN 60228, manta si izolatie din PVC.

Este folosit pentru instalatii electrice semi-industriale, cablurile fiind supuse la solicitari mecanice medii.
M – cablu cu izolatie din plastic / conductor de cablu izolat
Y – fire plate fine / PVC

Acest tip de cablu este cel mai des intalnit in instalatiile electrice casnice la alimentarea corpurilor de iluminat , alimentarea aparatelor electrocasnice etc.

Cablurile CYY din categoria F, usor de recunoscut dupa mantaua gri, prezinta proprietati ignifuge foarte bune. Ca descriere fizica, CYY au in componenta un conductor de cupru unifilar cu clasa de flexibilitate 1 (<10 mm2) sau multifilar cu clasa de flexibilitate 2 (>10mm2), cu izolatie de PVC tip I88 (IF), manta de umplutura SDR si manta PVC tip I88 (IF). Vin in variante in care incorporeaza de la 1 la peste 5 conductoare, ce respecta un cod al culorilor: 1 conductor ( galben-verde sau albastru), 2 conductoare (negru, galben-verde), 3 conductoare ( galben-verde, albastru, maro), 4 conductoare ( albastru, maro, negru, gri/ galben-verde, march, negru, gri), 5 conductoare (galben-verde, albastru, maro, negru, gri/ albastru, maro, negru, gri, negru).
C – ecran din fire de cupru impletite / ecran din fire de cupru filate
Y – fire plate fine / PVC
Cablul TYIR este alcatuit din mai multe conductoare aluminiu, torsadate, cu izolatie PVC. In interiorul mantalei, exista 3 tipuri de conductori: un conductor din otel-aluminiu, conductoare de faza pentru retelele electrice trifazate, conductoare de faza pentru retelele de iluminat public.
TYIR se foloseste pentru bransamente si retele aeriene de joasa tensiune. Se utilizeaza pentru realizarea retelelor electrice de alimentare a abonatilor casnici si pentru retelele de iluminat public.
Tensiunea nominala: U0/U = 0,6/ 1 KV
T - impletit textil
Y - fire plate fine / PVC
R - fire fine standard / cauciuc doropren
 
 

 

LEGENDA CABLURILOR ELECTRICE

 

COD

EXPLICATIE

.IMF

elemente rasucite individual (perechi sau singure) in folie de metal si fire drenate

IMF

mai multe elemente rasucite in folie de metal sau fire drenate

.-J

cablu cu miez verde-galben

.-JB

cablu cu miez verde-galben si miez colorat

.-JZ

cablu cu miez verde-galben si miez cu numere imprimate

K

banda de cupru

(K)

teaca interioara si banda de cupru cutata

LA

conductor din sarma plata

LD

invelis din aluminiu ondulat

Lg

in straturi rasucite

Li

conductoare cu funie din toroane impletite

LiF

conductoare cu funie din toroane impletite fin

(L)Y

teaca laminata din Al si invelis din PVC

(L)2Y

teaca laminata din Al si invelis din PE

2L

izolatie cu strat dublu emailat

M

cablu cu izolatie din plastic

M

conductor de cablu izolat

Mz

conductor din metal izolat

(Ms)

ecran magnetic

N

VDE standard

(N)

in conformitate cu VDE Standard

NC

anti-coroziv, fum-gaz

NF

culoare naturala

.-oz

cablu fara miez verde-galben

.-OZ

cablu fara miez verde-galben si numere imprimate pe miez

o

rezistenta la ulei

02Y

fum PE, izolatie (celulara PE)

Q

fire de otel impletite

P

hartie

(R...)

fire rotunde, diametru in mm

RD-

cablu rhenomatic

RE

cablu de calculator

RG-

cablu coa)dal in conformitate cu recomadarile MIL

re

cablu de telefon cu un singur fir

rm

cablu de telefon cu mai multe fire

RS-

cablu pentru tablou de bord la calcularot

S

cablu de semnal pentru cale ferata

(S...)

valoare nominala sau capacitate mutuala (nF/km)

.-S

cablu de semnal pentru cale ferata Germana

S-

cablu pentru panou de bord

SL

cabluri de control flexibile

St

cablu duclu pentru circuit fantoma

(St)

ecran static

Staku

cablu din otel pentru telefoane

Staku-Li

cablu cu fire din cupru standard verficat

...t

protectie termica

T

elemente de suport pentru cablurile de suprafata

A-

cablu de exterior

A-

Design national aprobat

AB

cablu de exterior cu protectie

AD

cablu de exterior cu protectie diferentiala

AJ-

cablu de exterior cu protectie de inductie

ASLH

cablu de comunicatii cu suport individual pentru linii de suprafata cu voltaj ridicat

B

armouring

B

fir fasonat sau textil

b

armouring

(1B...)

un strat de banda de otel...grosimea otelului in mm

(2B...)

doua straturi de banda de otel...grosimea otelului in mm

Bd

unitate tip rasucire

BLK

conductor din cupru fara izolatie

BZ

conductor din bronz

C

ecran din fire de cupru impletite

C

ecran din fire de cupru filate

c

protectie externa dintr-un amestec vascos si iuta

Cu

fire de cupru

D

ecran din fire de cupru

(D)

ecran din fire de cupru aplicat

E

fire din cupru drenate

e

fir singur, solid

F

miez de cablu aplicat cu petrol

F

invelis de metal

F

cablu de otel plat

F

cablu cu mai multe cuarte in stea pentru calea ferata

(F...)

cablu de otel plat ...masurat in mm

OF

miez de cablu infasurat cu "gelatina", in fasurate in substante dure

FR

rezistente la foc

f

flexibile, fire cablate fin

ff

fire cablate extra-fin

G

izolate sau cu teaca din materiale RUBBER

G-

cablu peentru mina

GJ

cablu pentru mina cu inductie pritectoare

GS

fibra de sticla infasurata sau impletita

2G

izolatie sau teaca din silicon

3G

izolatie sau teaca din etilena propilena

4G

izolatie sau teaca din etilena vinilacetate

5G

izolatie sau teaca din coroprena

6G

izolatie sau teaca din clorosulfonate polietilena

7G

izolatie sau teaca din flouroeastome

8G

izolatie sau teaca din nitril

9G

PE-C

53G

CM, hipoclorit de calciu, polietilena

H

izolatie sau teaca din halogen liber amestecat

H

documente armonizate

(H...)

valoarea maxima pentru capacitatea mutuala (nF/km)

(HS)

tipuri de semiconductoare

HX

incrucisat, halogen liber amestecat cu polimer

T-

cablu de exterior

TF

frecventa purtatoare in perechi sau in perechi triple

TiC

trei fire de cupru impletite

TiMF

trei folii de metal

U

fire textile impletite

VGD

placat cu aur

VN

placat cu nichel

VS

placat cu argint

VZK

galvanizat

VZN

cositorit

W

invelis de otel ondulat

W

rezistenta ridicata la caldura

X

incrucisat PVC sau alte materiale

XPE

incrucisate PE

2X

polieten incrucisat cu PE

7X

incrucisate X-ETFE

10X

incrucisate X-PVDE

Y

PVC

Yu

PVC, anti-inflamabil

Yv

PVC, polivinilinclorat, cu armura de intarire

YV

echipament din sarma cu conductor cositorit

Yw

PVC, polivinilinclorat, rezistent la temperaturi peste 90°C

2Y

Polietilene

2Yv

Polietilene, armat

02Y

polietilena celulara

02YS

Izolat cu invelis exterior din polietilena celulara

2YHO

izolat cu spatiu de aer

3Y

izolat cu polistiren

4Y

izolat cu poliamide

5Y

izolat cu politetraflouretilena

5YX

perflouralkoxy (PFA)

6Y

politetraflouretilena-propilena

7Y

izolat cu etilentetraflouretilen

8Y

izolatie de polimid

9Y

polipropilen

10Y

polivinilidene flouride

11Y

polieuretan

12Y

TPE-E, TPE

13Y

TPE-EE, TPE la baza cu poliester-ester

31Y

TPE-S, la baza cu polistirol

41Y

TPE-A, la baza cu poliamide

51Y

PFA, perflour-alkoxylalkane

71Y

ECTFE, monochlortriflourethylene

91Y

TPE-0, TPE la baza cu poliester-ester

.-Z.

miez inprimat cu numere

Z

cablu perechi

(Z)

fire din otel cu rezistenta mare la tractiune

(ZG)

fire din fibra de sticla cu rezistenta mare la tractiune

(ZN)

elemente nemetale cu rezistenta mare la tractiune

-1

100/100 V

3

300/300 V

5

300/500 V

7

450/750 V

A

tip national

B

etilepropilen cauciuc

C4

fire din cupru impletite

D

cablu din fire sudate fin

E

cablu din fire sudate extra fin

E

polietilen

F

firefine fleadbile

G

cu miez

H

tip armonizat

H

cabluri plate separate

H

fire extr-afine

H2

cabluri plate unite

H6

cabluri plate unite pentru lifturi

HB

cabluri

J

fibra de stida impleita

K

fire fine

N

cauciuc doropren

Q

pol ireutan

R

cauciuc doropren

R

fire fine standard

s

cauciuc siliconat

T

impletit textil

U

fire mono

V

PVC

V2

PVC +90°C

V3

PVC flexibile la caldura

V5

PVC rezistente la ulei

X

XLPE, polietilen incrucisat

X

fara miez impamantat

Y

fire plate fine

 

 

 

 

Bransamentul electric subteran se realizeaza cu ajutorul unui cablu electric subteran. Conectarea bransamentului  la cablul retelei de distributie de joasa tensiune se realizeaza cu ajutorul unui manson de derivatie. Pentru reteaua electrica aeriana se va folosi o cutie terminala montata pe stalp.

Mansoanele de derivatie au aplicatii universale pentru ramificarea cablurilor si a conductorilor de joasa tensiune cu izolatie din PVC. Un manson de derivatie poate fi folosit atat pentru cablu de cupru cat si pentru cablu de aluminiu. In mod normal nu se realizeaza o derivatie intre cabluri de cupru si aluminiu, acestea reactionand in timp si exista riscul de oxidare si deteriorare a derivatiei. Mansoanele cu rasina in schimb, permit conectarea cablurilor de cupru si de aluminu deoarece rasina nu permite interactiunea chimica intre cele doua materiale.

Mansoanele de derivatie pot fi utilizate atat in exterior cat si in interior, in medii umede, medii subterane si linii aeriene

Mansoanele de derivatie sunt un izolator electric foarte bun si ofera etanseitate perfecta la apa. Mansoanele au orificii mari pentru turnarea facila a rasinei si prezinta rezistenta mecanica ridicata. Deasemenea, mansoanele rezista la agenti chimici si radiatii UV. Avand dimensiuni compacte, mansoanele de derivatie se monteaza extrem de rapid si de simplu si sunt operationale imediat dupa montare.

Mansonul de derivatie este ambalat intr-un set ce contine: Matrita transparenta din plastic, rasina pentru mansonare, manusi speciale de protectie, dipozitive de umplere/palnie pentru turnarea rasinii in matrita si manualul de utilizare.

1. Manson de derivatie liniar

 

2. Manson de derivatie in forma de T

  

Iluminatul nu are un rol strict practic, ci si un puternic impact emotional, dand unei incaperi o atmosfera anume. Folosind diverse tipuri de iluminat, poti face ca o incapere sa transmita exact senzatia pe care o doresti – dormitorul va parea calduros si primitor, biroul va arata mai profesional, iar gradina poate fi un loc de basm. In plus, corpurile de iluminat pot sa se incadreze in stilul general al camerei sau sa fie deosebite, iesind in evidenta si devenind punctele de interes ale incaperii. In acest fel, poti face o camera sa para mai mica sau mai mare si sa ascunzi micile neajunsuri de design pe care le are si sa ii evidentiezi partile frumoase.

Atunci cand esti in cautarea unuia dintre cele mai frumoase corpuri de iluminat, trebuie sa ai in vedere cateva caracteristici  generale ce te pot ajuta sa faci alegerea potrivita:

1. Utilizare: in primul rand, trebuie sa iti stabilesti pentru ce vei utiliza corpul de iluminat, sau mai bine zis, ce spatiu vrei sa luminezi. In functie de utilizarea lor, in interiorul sau exteriorul casei, corpurile de iluminat au diferite forme, marimi, diferite becuri si sisteme electrice. Corpurile de iluminat pentru interior sunt deseori de dimensiuni medii-mici, cu picior si abajur, utilizeaza becuri economice sau led si au un cablu de conectare la retea de lungime mica (2 – 3 metri). Cele de exterior sunt de obicei realizate din metal sau alte materiale rezistente, cu optiuni de fixare direct pe perete si cu un sistem electric conectat la un intrerupator obisnuit de perete.

2. Design: acesta trebuie sa fie si el pe gustul tau si sa se incadreze in stilul general al casei. Este indicat ca accesoriile de iluminat interior sa fie frumoase, poate colorate si sa incorporeze un abajur, pentru a nu creea o lumina prea dura. Deseori poti imbunatati o camera doar cu ajutorul unui corp de iluminat atragator sau pur si simplu interesant (de exemplu, un corp de iluminat cu un design industrial). Majoritatea producatorilor aleg sa isi creeze produsele cu un aspect cat mai original, unii oferind si variante extravagante in ceea ce priveste formele sau materialele (abajur din sarma, metal sau globuri de sticla).

3. Dulia: acesta este un detaliu care tinde sa ajunga in plan secundar, dar este de fapt foarte important. Dulia becului trebuie sa fie una relativ obisnuita; cele mai comune la noi sunt E27 (becul „banal” pentru majoritatea lustrelor) si E14 (dulia mai ingusta).  Deseori, becurile sunt cele mai des achizitionate consumabile dintr-o casa si ar fi bine sa poti sa le gasesti in apropiere de apartamentul tau.

4. Pret: aici intervin mai multe variabile, in functie de scopul si bugetul tau. Te sfatuim sa iti planifici o suma maxima pe care sa nu o depasesti, pentru a te ajuta sa diferentiezi mai usor produsele. Chiar si in acest domeniu, exista multe produse cu un pret nejustificat de mare, iar o cautare mai amanuntita iti va releva de cele mai multe ori produse similare, la un pret accesibil.

Gradul de protecție sau indicele de protecție IP este un standard internațional ce clasifică și evaluează gradul de etanșeitate pentru diferite carcase, dispozitive și aparate. În practică indicele de protecție are forma IPXX, indicat prin diferențierea a două cifre (și/sau litere) care urmează prefixului IPAcest standard ofera utilizatorului toate informatiile necesare asupra corpului de iluminat. 

Prima cifră (0 la 6) reprezintă gradul de protecție împotriva pătrunderii obiectelor străine și a prafului în interiorul produsului electric.

A doua cifră (0 până la 8) indică rezistența la umiditate. Cu cât numărul e mai mare – mai înaltă e protecția.

 

 

 

Cele mai populare clase IP

Gradul de protectie

Descriere

IP 00

Corp de iluminat fara protective impotriva infiltrarii de corpuri solide straine si fara protective a persoanelor la atingere sau apropiere de partile component in functiune, precum si fara protective a componentelor impotriva infiltrarii daunatoare a apei

IP 20

Corp de iluminat protejat impotriva infiltrarii corpurilor solide straine cu un diametru de peste 12,0 mm, precum si la atingerea sau apropierea de partile component in functiune a degetelor sau obiectelor asemanatoare, cu o lungime de pana la 80,0 mm.

IP 23

Corp de iluminat protejat impotriva infiltrarii corpurilor solide straine cu un diametru de peste 12,0 mm, precum si la atingerea sau apropierea de partile component in functiune a degetelor sau obiectelor asemanatoare, cu o lungime de pana la 80,0 mm. Corpul de iluminat este protejat impotriva apei pulverizate ce cade sub un unghi de 60 de grade fata de verticala

IP 33

Corp de iluminat protejat impotriva infiltrarii corpurilor solide straine cu un diametru de peste 2,5 mm, precum si la atingerea sau apropierea de partile component in functiune cu ajutorul uneltelor, sarmelor etc. cu diametrul sau grosimea de peste 2,5 mm. Corpul de iluminat este protejat impotriva apei pulverizate ce cade sub un unghi de 60 de grade fata de verticala

IP 43

Corp de iluminat protejat impotriva infiltrarii corpurilor solide straine cu un diametru de peste 1,0 mm, precum si la atingerea sau apropierea de partile component in functiune cu ajutorul sarmelor si panglicilor cu diametrul sau grosimea de peste 1,0 mm. Corpul de iluminat este protejat impotriva apei pulverizate ce cade sub un unghi de 60 de grade fata de verticala

IP 44

Corp de iluminat protejat impotriva infiltrarii corpurilor solide straine cu un diametru de peste 1,0 mm, precum si la atingerea sau apropierea de partile component in functiune cu ajutorul sarmelor si panglicilor cu diametrul sau grosimea de peste 1,0 mm. Corpul de iluminat este protejat impotriva stropirii cu apa din diverse directii

IP 54

Corp de iluminat cu rezistenta la praf si protectie la atingerea sau apropierea de partile component in functiune cu ajutorul sarmelor si panglicilor cu diametrul sau grosimea de peste 1,0 mm. O cantitate mica de praf poate patrunde in interior, insa este prea mica pentru a avea un efect negativ asupra functionarii corpului. Corpul de iluminat este protejat impotriva stropirii cu apa din diverse directii

IP 65

Corp de iluminat etans la praf si protectie la atingerea sau apropierea de partile component in functiune cu ajutorul sarmelor si panglicilor cu diametrul sau grosimea de peste 1,0 mm. Praful nu patrunde in interiorul corpului de iluminat. Corp cu protectie impotriva jeturilor de apa. Jeturile de apa din diferite directii nu vor genera efecte daunatoare

IP 68

Corp de iluminat etans la praf si protectie la atingerea sau apropierea de partile component in functiune cu ajutorul sarmelor si panglicilor cu diametrul sau grosimea de peste 1,0 mm. Praful nu patrunde in interiorul corpului de iluminat. Corp cu protectie in cazul scufundarii la adancime, pregatit pentru o scufundare de lunga durata in conditiile stabilite de producator. In general, acest lucru inseamna ca echipamentul corpului este inchis ermetic, totusi, in cazul unor modele, poate sa insemne ca exista posibilitatea ca apa sa patrunda in interior, insa doar intr-un mod ce nu genereaza efecte daunatoare.

 

 

Pot controla Hue și din intrerupătorul clasic?

- Da, desigur. Însă nu vei beneficia de toate avantajele iluminatului inteligent.

Ce este în ambalajul produsului Hue?

- Te rugăm să verifici fișa tehnică la fiecare produs. Acolo vei avea specificat tot conținutul. În orice caz, Philips a prevăzut toate cele necesare punerii normale în funcțiune a fiecarui produs.

Cum reacționează becurile și corpurile de iluminat Hue la revenirea după o pană de curent?

- Setările de bază sunt ca toate dispozitivele Hue să revină la starea inițilă de dinainte de pana de curent.

Câte becuri și corpuri de iluminat Hue pot instala pe același Hue Bridge?

- Pe consola/bridge-ul Hue poți instala pâna la 50 de dispozitive Hue (becuri, corpuri de iluminat, accesorii).

Unde pot instala Philips Hue?

- Poți instala atât la interior, cât și la exterior. Produsele instalabile la exterior sunt marcate în denumire cu Outdoor. Cele pentru baie sunt marcate cu termenul aferent.

Ce trebuie să fac atunci când am depășit 50 de dispozitive Hue instalate pe același Bridge?

- Va trebui să instalezi un nou Bridge Hue care să preia o parte din dispozitive. Din aplicația Hue poți controla la fel de ușor.

Aplicația Hue nu identifică bridge-ul, ce pot să fac?

- Poți încerca o identificare manuală, introducând codul unic al Hue Bridge pe care-l găsești pe interiorul ambalajului.

Pot controla Hue de pe mai multe smartphone, tablete sau computere?

- Desigur, însă te rugăm să ții cont că numărul maxim permis este de 10 dispozitive.

Este Hue compatibil cu variatoarele (dimmerele) clasice?

- Nu, nu este compatibil.

Câte scenarii personalizate de lumină pot crea în aplicația Hue?

- Poți crea până la 90 de scenarii. Dar oricând poți folosi aplicații terță parte care te lasă să colorezi și mai mult.

Cât de aproape trebuie să fiu de Hue Bridge pentru a controla luminile?

- Limita de departare este direct proporțională cu raza de acțiune a propriei rețele WIFI (de regulă până în 50m). Altfel poți controla via internet (cloud) folosind contul propriu meethue.

Pot sincroniza Philips Hue cu un televizor non-smart?

- Desigur. Folosește Hue Sync pe laptop (iar laptopul îl conectezi la tv prin hdmi ori Chromecast). Sau poți folosi o aplicație pe mobil, precum Hue Camera (care preia ceea ce ”vede” pe ecranul televizorului și transpune algoritmic în luminile Hue).

Am nevoie de Hue Bridge pentru a folosi pachetele cu bec + variator?

- Nu, kit-urile cu bec și variator, ca de altfel și corpurile de iluminat Hue ce vin cu variator, pot fi folosite și fără bridge, asocierea fiind deja efectuată.

Câte extensii de banda LED Hue Lightstrip pot folosi pe o singură banda LED de bază?

- Poți folosi pănă la 10 metri de extensie Hue Lighstrip.

Pot folosi extensie Hue Lightstrip individual, fără bază.

- Nu, pentru că extensia nu are adaptor la alimentare (nu poate fi conectată la priză).

Pot folosi corpurile de iluminat Hue Play fără Hue Bridge?

- Nu, pentru că bridge-ul Hue este necesar pentru a putea controla hue Play.

Câte becuri sau corpuri de iluminat Hue pot controla dintr-un singur variator Hue (Dimmer/TAP)?

- Maxim 10 surse sau corpuri de iluminat. Cu condiția, desigur, ca variatorul să nu fi fost asociat din fabbrică cu un bec sau corp de iluminat anume.